2009. február 19., csütörtök

Kontrollerek 1. rész - Korg nanoKontrol

A nem túl nagy hazai midi kontroller választékban is nehéz lehet megtalálni a megfelelő kontrollert vagy kontrollereket a VJ programok vezérléséhez, így gondoltam elindítok egy ilyen sorozatot, és megpróbálom amennyire lehet objektiven kivesézni a "környezetemben" fellelhető vezérlőket.

A sorozat első áldozata a Korg nano-széria egyik "zsoldosa", a nanoKontrol - melyet nemrég sikerült beszerezni.



A nano jelzőből egyből kiderül, hogy egy kis méretű vezérlőről van szó, pont olyan hosszú mint egy 13.3"-os MacBook , magasságra is kb. akkora, sőt, a fehér-kék design illik is a Johnathan Ive által megálmodott Apple stílusba.

A működtetéséhez egyetlen USB kábelre van szükség, amit természetesen gyárilag mellékelnek is hozzá. Az alján van 6 kis gumitalp, igy kis tömege miatt is jól tartja magát az asztalon még erősebb "tekergetések" mellett is.

A készüléken 9 darab forgó- és 9 darab tolópotméter található, valamint 19 háttérvilágitott gomb, illetve még plussz 6, amelyeket szabadon programozhatunk, de képesek üzeneteket küldeni a különböző DAW-oknak is, igy pl. a Play gomb megnyomásával az lejátszás elinditható Abletonban. Van még egy Scene gomb is, ami nem programozható - ezzel tudunk a "memóriaba" eltárult 4 különböző beállítás közül választani - de ne szaladjunk ennyire előre.

A kontroller kis mérete miatt azt gondolná az ember, hogy a potméterek is nagyon kicsik - ami igaz is, de abszolút használhatók. Kényelmesen meg lehet a tekerőpotikat tekerni, és elég hely van közöttük, kényelmesen elfér az ujjunk két vezérlő közt. A gombokkal azonban vigyázni kell, mert nagyon közel vannak a tolópotikhoz, előfordul hogy egy gombnyomásnál kicsit a poti állásán is sikerül mozditani ami nem túl előnyös.

Mint általában, ezt a kontrollert is testre lehet szabni, vagyis az egyes elemeknek megadható, hogy melyik midi csatornán illetve melyik midi note/cc értéket vezéreljék. Ehhez a Korg oldaláról le kell töltenünk egy ingyenes szoftvert, a Korg Kontrol Editort.





Több gyártó is használ ilyen editor-szoftvereket, de eddig ez a legjobban használható és legtöbb lehetőséget kináló editor amivel találkoztam.

Az egyes egységekhez megadható hogy CC vagy Note üzeneteket küldjenek, beállítható pl. hogy a gombok lenyomott állapotban milyen értéket küldjenek ki, ki- és bekapcsolható a háttérvilágítás, stb. Mindezt megtehetjük a már korábban említett 4 Scene-hez, és egyszerűen 2 kattintással el is menthetjük a kontrollerbe. Hogy miért jó az, hogy ennyire testreszabható rész a kontroller, mikor az emberek többsége úgyis a Midi Learn funkciót használja kedvenc szoftverében, arra egy külön cikkben fogok írni hamarosan.

Összefoglalva, a Korg nanoKontrol bruttó 17.000.- Ft-os árával , kis méretével és testreszabhatóságával véleményem szerint az egyik (ha nem a) legjobb kontroller a piacon.

A magyarországi viszonteladó: www.korg.hu

Nincsenek megjegyzések: